Классическое Золотое Сечение

På Union Scene i Drammen utøverne fra forskjellige kultur med kulturkonsulent Refka Kovac og Bijan Gharahkhani fra Buskerud Innvandrerråd.


Deltakere, artister, tilskuere med ordfører Tore Opdal Hansen

Drammen trekkspillklubb åpnet forestillingen ”Blomstrende fyrverkeri” på søndag 4. mars 2012 på Union Scene i Drammen.
Arrangementet ”Blomstrende fyrverkeri” var et samarbeidsprosjekt mellom Drammen kommune Interkultur og Buskerud Innvandrerråd.
Ordfører Tore Opdal Hansen og Interkultur avdelingsleder Andre Ruud
var blant tilskuerne. Kulturkonsulent Refka Kovac stod bak hele forestillingen.

Forestillingen fremførte unike uttrykk fra utøvernes kultur:

Den kurdiske kulturforeningen på Ringerike ble dannet i 2002. Foreningen jobber for å fremme kurdisk kultur. Et viktig mål for foreningen er å samarbeide med andre foreninger i Norge for å bli bedre kjent med hverandres kultur og komme nærmere hverandre. De danset 5 kurdiske danser som er flettet samen. Danselærer er Kavah. Dansere: Bestun, Donia, Kubra, Shadi, Bestan, Rawand og Ala. På Keyboard: Shwan.
Annai poopathi Tamilsk kultursenter presenterte seg med dans som handler om å appellere til alle om å leve med ærlighet, medmenneskelighet og samhold. Dansere: Abitha, Duvara, Sopika, Soumya.
Dansegruppe fra tidligere Sovjet Union i samarbeid med Russisk forening Kalinka danset en sirkeldans som heter ”Horovod”. Danselærer er Svetlana Grønvold og på trekkspill er Vladimir Svetlanov. Det var tre forskjellige dans i løpet forestillingen.
Fra Buskerud Innvadrerråd var Mai Linh på fiolin og etter henne kom Willy Tran som sang og danset. Begge to går på Kulturskole i Lier.
Drammen Filipino Dance Group er en filippinsk forening som har vært aktiv flere år og gjerne viser frem en del av sin egen kultur gjennom dans og musikk. De danset en folkedans som er hurtig og livlig, og som er påvirket av to europeiske stilarter, polka og vals.
HytPlay dansegruppe består av fem jenter i alderen 19-24, fra forskjellige deler av verden. Selv om de driver med forskjellige dansestiler, har de samlet seg for å dele deres store lidenskap; DANS. De danset hip hop, dancehall, reggae, moderne og kunstløp.
Iransk forening hadde med seg gruppe Savalan som spilte Aserbajdsajnsk folkemusikk. Her har vi Mokhtar Barazesh på trekkspill, Shirley Sartipzadeh på gitar og Tebrizli Memmed Rza vokal.
Tamilsk kulturforening kommer med: Bharatanatyam. Den 2000 år gamle Sør-Indiske dansen er en av de eldste danseformene i landet. Bharatanatyam er en tradisjonell tamilsk danseform. Bharatanatyam er bevegelser med øyne, hender, armer, bein, og føtter. Denne gruppa skal vise oss litt av det Bhartanatyam er, og litt mer vanligere tamilsk dans. Det var Ramya, Shalini, Laveena, Tharsiga, Rithya, Lurthiga og Saptana som danset.
Stacey Toe fra Liberia har holdt på med musikk siden hun var 10 år gammel. Hun sang en av sine favorittsanger: ”I look to you” av Whitney Houston.
Anna Karagaltseva fra Ukraina sang “På gata spiller en fiolin”. En dansegruppe fra tidligere Sovjet Union utførte en ukrainsk dans.
Filipino Dance Group fremførte denne gangen en etnisk dans fra den nordligste delen av Filippinene som viser hvordan kvinner håndterer hverdagen ved å bruke kurven i den daglige situasjonen, som for eksempel henting av mat, frukt samt daglig varer.
– Til slutt et fyrverkeri av en dansegruppe fra det tidligere Sovjet Union som danset sigøynerdans.

– Det ble et godt samarbeid med Drammen Interkultur og Buskerud Innvandrerråd, med mange flotte innvandrereorganisasjoner i Drammen og Buskerud. Det var en flott dag full av farge og musikk, og en god møteplass for det multikulturelle Drammen på søndag 4.mars. Kultur skaper både engasjement, utvikling og trivsel. Derfor er det viktig for oss å bringe folk sammen og skape flere kulturelle møteplasser i Drammen og Buskerud. Buskerud er et flerkulturelt fylke med mennesker fra over 170 forskjellige nasjonaliteter. Derfor synes jeg det er flott med fokus på det mangfoldige i Drammen. Dette blir en fin arena og møteplass som er nødvendig for dialog og forståelse, samtidig som det er hyggelig og sosialt.
Flere kommuner kan se på Drammen og lære hvordan man kan vise det flotte ved det flerkulturelle samfunnet, og samtidig skape relasjoner med nøkkelpersoner i innvandrermiljøer. På denne måten kan man føre en mer offensiv integreringspolitikk i kommunen. Dette fylket har ungdom med bakgrunn fra ca. 170 nasjonaliteter. Det gjør fylket vårt til et mer spennende sted å leve, sier Bijan Gharahkhani (Buskerud Innvandrerråd).

– Det var en glede å jobbe med forestillingen og samarbeide med alle de flotte menneskene fra forskjellige foreninger. For meg som kulturarbeider er det veldig viktig at det mangfoldige Drammen blir synlig. Drammen kommune Interkultur ønsker å få alle drammensere i aktivitet. Kulturen er for alle – både utøvere og publikum, sier kulturkonsulent Refka Kovac.

Et lite utsnitt av arrangementet:

©Reportasje, film og foto publisert av Zoja Sperstad

Comments on: "”Blomstrende fyrverkeri”" (3)

 1. usen takk for organizere den slags forestilling. Også tusen takk for opptakk or beskrivelse om forestilling. Mange vennene mine fra utland har mulighet å se på forestilling.

 2. Bijan Gharahkhani said:

  Hei Zoja! Takk for en flott reportasje som du har lagt ! Og takk for den fantastiske jobben som du gjør for oss alle! Stå på og lykke til!

  Hilsen Buskerud Innvandrerråd Bijan Gharahkhani

  http://www.buskerud.innvandrerrad.no/

 3. Tusen takk Zoja for den fine reportasjen, hjelpen og de fine bildene!
  Mvh
  Ludmila/v Kalinka

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: